Het terrein

De Lakfabriek is gelegen op het KVL (Koninklijke Verenigde Leder) terrein in Oisterwijk. In Oisterwijk waren in het begin van de 20e eeuw tientallen kleine leerlooiersbedrijfjes gevestigd die op ambachtelijke wijze huiden tot leer verwerkten. In 1916 werd de N.V. Lederfabriek Oisterwijk opgericht. Dit veroorzaakte uiteindelijke de ondergang van de kleine ambachtelijke looierijen. In 1932 ontving de Lederfabriek het predicaat Koninklijk. Na enkele overnames en fusies kreeg de fabriek in 1974 de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL). Op het hoogtepunt werkten er zo’n 1200 mensen in de fabriek. Dit maakte het de grootste leerlooierij van Europa.

Halverwege de jaren 70 begon het echter minder goed te gaan met het bedrijf. Vooral vanwege strengere milieuregels, internationalisering van de markt en verouderde machines in de fabrieken.
In 2000 sloot de fabriek definitief haar deuren. Het uitgebreide gebouwencomplex, op een terrein van 11 hectare, kwam helaas leeg te staan. De KVL leerfabriek is nog steeds beeldbepalend in Oisterwijk en inmiddels vinden er veel nieuwe ontwikkelingen op het terrein plaats, waaronder de loftwoningen in de Lakfabriek.

Lees hier de geschiedenis van het KVLterrein

Lead-1
DSC2762
DSC_7765rekken van het leer-bron ab-oisterwijk.nl
Poort KVL-bron ab-oisterwijk.nl
05 11 2014 foto locatie